Για τον καρκίνο του μαστού δε θα αναφέρω ούτε νούμερα πασχουσών ούτε ποσοστά εμφάνισής του μεταξύ των γυναικών.

Επιθυμώ να εστιάσω σε αυτό που γνωρίζω καλά: στη σύνδεση κι επίδραση της άσκησης στον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, σκεφτόμουν να παραθέσω τα ευρήματα που έχουμε σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει η προεγχειρητική άσκηση (από τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου μέχρι και την έναρξη της θεραπείας που έπεται του χειρουργείου στο μαστό) στην μετεγχειρητική πορεία της αποκατάστασης της σύστοιχης πλευράς (ώμος – στροφικό πέταλο – θώρακας) … κι όχι μόνο.

Για την ιστορία θα αναφέρω ότι τα πρώτα θετικά δείγματα της επίδρασης της προεγχειρητικής άσκησης στην έκβαση και αποκατάσταση από χειρουργική επέμβαση δημοσιεύτηκαν λίγο μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι μελέτες που αποδεικνύουν την θετική επίδραση της προεγχειρητικής άσκησης στην αποκατάσταση από το χειρουργείο αλλά και στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού έχουν αντιμετωπίσει παράπλευρες συνέπειες και απώλειες μεταξύ των οποίων είναι και η απώλεια του εύρους κίνησης του ώμου και η μείωση της δύναμης και λειτουργικής ικανότητας του χεριού. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη ιατρικοφαρμακευτικής φροντίδας, την οικονομική αλλά και ψυχοκοινωνική επιβάρυνση της γυναίκας που μόλις έχει χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού.

Ε λοιπόν, η προεγχειρητική  άσκηση όλα αυτά τα επηρεάζει θετικά και σημαντικά. Αρκεί να εφαρμόζεται 3φ/εβδ, 2-3 εβδομάδες τουλάχιστον πριν το χειρουργείο από εξειδικευμένο προπονητή ή φυσιοθεραπευτή.

Αφού αξιολογηθεί το εύρος κίνησης και η λειτουργικότητα του ώμου, του θώρακα και των άνω άκρων μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα άσκησης που να στοχεύει: στην αύξηση της δύναμης και κινητικότητας του στροφικού πετάλου της πλευράς (κι όχι μόνο) που θα χειρουργηθεί, στη βελτίωση της δύναμης των σταθεροποιητών μυών της ωμοπλάτης, του νευρομυϊκού ελέγχου, της κιναίσθησης της ωμοπλάτης αλλά και του εύρους κίνησης του αυχένα και του θώρακα.

Να εμπνευστεί η γυναίκα να μείνει δραστήρια σωματικά πριν και μετά το χειρουργείο. Αυτό είναι το ζητούμενο

Inspired

Silver, Julie K. MD; Baima, Jennifer MD. Cancer Prehabilitation: An Opportunity to Decrease Treatment-Related Morbidity, Increase Cancer Treatment Options, and Improve Physical and Psychological Health Outcomes. American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation 92(8):p 715-727, 2013

AYang A, Sokolof J, Gulati A. The effect of preoperative exercise on upper extremity recovery following breast cancer surgery: a systematic review. Int J Rehabil Res. 2018 Sep;41(3):189-196.

Prehabilitation, rehabilitation, and revocation in the Army. Br Med J 1946; 1: 192–7

espa