Πρόσφατα, στο Πανεπιστήμιο Zealand της Γερμανίας, έγινε μελέτη στην οποία συνέκριναν αθλητές (άνδρες και γυναίκες) αγωνιστικού επιπέδου με υγιείς μη ασκούμενους νέους ανθρώπους προκειμένου να διαπιστώσουν την ανοσολογική αντίδραση της κάθε ομάδας σε ένα εμβόλιο.
Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι μετά από τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο γρίπης, η ομάδα των αθλητών είχε σημαντικά πολύ περισσότερα ανοσοκύτταρα & αντισώματα από ότι είχε η ομάδα των μη ασκούμενων. 
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η συστηματική συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης και μάλιστα υψηλής έντασης ενισχύει τη φυσική μας υγεία. Αυτό συνδέεται άμεσα με πολύ έντονη ανοσοαπόκριση κάτι που, είναι πολύ πιθανό,  να αυξήσει την προστασία μας από τους εμβολιασμούς, ενισχύοντας τις αντιδράσεις μας σε αυτό.
Η άσκηση λοιπόν δρα ευεργετικά σε 3 επίπεδα:
1. Μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε
2. Μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της νόσου
3. Ενισχύει τη δράση των εμβολίων κατά της νόσου
Αυτή είναι λοιπόν μια ακόμη μελέτη που περίτρανα αποδεικνύει ότι:
οι χώροι άσκησης επιβάλλεται να ανοίξουν μιας που εμπεριστατωμένα πλέον θα ενισχύσουν το σύστημα υγείας κάθε χώρας να τα βγάλει πέρα με την πανδημία.
Ας επικρατήσει λοιπόν η λογική, ας γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα κι ας αλλάξουν πλέον λανθασμένες απόψεις κι αντιλήψεις που καθιστούν κοντά ένα χρόνο τώρα, τους χώρους άσκησης κλειστούς.
Οι χώροι άσκησης θα έπρεπε να είναι στην υπηρεσία των υπουργείων υγείας κάθε χώρας για την αντιμετώπιση του ιού. Θα έπρεπε με πλαίσιο λειτουργίας (όπως γίνεται και με όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές) να παραταχθούν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στις επιστημονικές επιτροπές κάθε χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα έπρεπε να υπάρχουν επιστήμονες της άσκησης. Θα βοηθούσαν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού. Κι αν υπάρχουν ήδη χρειάζεται να ακουστούν και να ληφθούν σοβαρά οι απόψεις τους.
Άντε μπας και τελειώνουμε με αυτόν τον ιό!
Inspired by
Ledo A.,  et al (2020). Elite athletes … after tetravalent influenza vaccination than controls. Brain Behav Immun;83:135-145. doi: 10.1016/j.bbi.2019.09.024. Epub 2019 Sep 30.
espa