Όταν επιβεβαιώθηκε πως ο τραυματισμός της Μάγιας ήταν ρήξη χιαστού συνδέσμου, τα έχασα. 30 χρόνια δουλεύω με αθλητές κι ασκούμενος, εκπαιδεύομαι στην αποκατάσταση και την κινησιολογία και τότε ένιωσα πως δε γνώριζα αρκετά για την περίπτωση! Ούτε καν τη σειρά των στόχων και φάσεων της αποκατάστασης δε μπορούσα να βάλω σε τάξη στο μυαλό μου. Σκληρό να πρέπει να προπονήσεις το παιδί σου μετά από σοβαρό μυοσκελετικό τραυματισμό.
Το χειρουργείο αποφασίστηκε. Η ιατρική ομάδα σεταρίστηκε. Η ημερομηνία ορίστηκε.
Στο μεταξύ όλα τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης για αντιμετώπιση της ρήξης χιαστού γέμισαν το desktop μου. Δεν έπρεπε να διαφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια. Γιατί μαζί με τις οδηγίες του ιατρού για την υποχώρηση του οιδήματος ήθελα να ξεκινήςει να γυμνάζεται κι ας επέμενε η Μάγια να χειρουργηθεί το συντομότερο για να ξαναμπεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο γήπεδο.
Ήθελα αφού ηρεμήσει το γόνατό από τον τραυματισμό, να ανακτήσει ένα καλό επίπεδο δύναμης και λειτουργίας πριν την επέμβαση.
Κι αυτό τελικά έγινε, καθότι όλα τα πρωτόκολλα αποκατάστασης ρήξης προσθίου χιαστού επιβεβαιώνουν: πριν το χειρουργείο πρέπει να μειωθεί το οίδημα, να ανακτηθεί το πλήρες εύρος κίνησης της άρθρωσης του γονάτου και το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης όλων των μηριαίων και κνημιαίων μυών. Με αυτόν τον τρόπο η έκβαση της αποκατάστασης μετά το χειρουργείο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με όσους χειρουργούνται με οίδημα και χωρίς να έχουν ανακτήσει εύρος κίνησης και δύναμη στο τραυματισμένο σκέλος.
Η Μάγια παράλληλα με την παγοθεραπεία, έκανε ποδήλατο, ασκήσεις εύρους κίνησης, ασκήσεις ενδυνάμωσης (ισομετρικές αρχικά και δυναμικές στη συνέχεια), για να καταλήξει να κάνει ήπια άλματα κι απαλές προσγειώσεις στα δύο αλλά και στο ένα πόδι.
Απέφευγε τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή έντονες δραστηριότητες κι έφτασε λίγο πριν το χειρουργείο να πηδάει σε μήκος, με το τραυματισμένο πόδι της, σχεδόν (90%) όσο και με το υγιές.
Το χειρουργείο πήγε περίφημα, όπως και η αποκατάσταση και η επάνοδος στα σπορ 🧿
Συμπέρασμα: Πριν χειρουργηθείτε, γυμναστείτε. Η άσκηση αποτελεί σπουδαίο τμήμα της προετοιμασίας μιας επιτυχούς έκβασης ενός χειρουργείου για μυοσκελετικό τραυματισμό.
Inspired
Ebert JR, Webster KE, Edwards PK, Joss BK, D’Alessandro P, Janes G, Annear P. Current Perspectives of the Australian Knee Society on Rehabilitation and Return to Sport After Anterior Cruciate Ligament Reconstruction. J Sport Rehabil. 2019. 27;29(7):970-975.
Abel R, Niederer D, Offerhaus C, Shafizadeh S, Glowa A, Froböse I, Wilke C. Effects of exercise prehabilitation before anterior cruciate ligament reconstruction on functional outcomes during pre- and postoperative rehabilitation – protocol for a single-blinded randomised controlled trial. Trials. 2023 Nov 24;24(1):752.
Saueressig T, Braun T, Steglich N, Diemer F, Zebisch J, Herbst M, Zinser W, Owen PJ, Belavy DL. Primary surgery versus primary rehabilitation for treating anterior cruciate ligament injuries: a living systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2022;56(21):1241-1251.